Добредојдовте на страната на Младински Совет Прилеп!

Вести

Folk / traditional music in Europe

Folk / traditional music in Europe

Hi, I am Oznur Karadeniz, I hope you are all great. Today I am going to talk about the folk music in Europe and play some songs from Spain, Serbia and Poland.

Подобрување на активните мерки за младинско вработување

Подобрување на активните мерки за младинско вработување

Во рамките на проектот "Подобрување на активните мерки за младинско вработување" имплементиран од Коалиција "СЕГА", на 14.05.2021 во просториите на Младински Совет Прилеп како организација членка на СЕГА, се одржа локална дискусија.
To New Adventures!

To New Adventures!

There is still much to do; much to learn!''
-La Farge

Отпорни училишта за отпорна заедница

Отпорни училишта за отпорна заедница

На нашето општество потребна му е засилена колективна акција за идентификација на сите фактори кои водат кон радикализација и имаат екстремистички и терористички потенцијал.
Turkish Culture

Turkish Culture

Hi everybody. I hope you are all good. Today I will be with you. My name is Oznur Karadeniz. I am from Trabzon, Turkey. I am going to talk about Turkish culture., and play some Turkish songs.

Училиштата во борба против насилниот екстремизам

Училиштата во борба против насилниот екстремизам

Зајакната улога на училиштата за препознавање и справување на/со насилните појави, е првиот чекор за борба против насилниот екстремизам.
Проектот „Отпорни училишта за отпорна заедница“ го спроведува Младински Совет Прилеп , со поддршка на Фору МНЕ, финансиран од Европската Унија и Министерство за Јавна Администрација - Црна Гора.

Cryptocurrency and Blockchain

First of all, "What is a cryptocurrency?" Let's start with the  question. Crypto currency; It is a digital, encrypted virtual  currency. It is produced after mathematical verification through  computers, a process called 'mining'. It can be changed and  transferred. It can be stored in digital wallets. 

So what is a cryptocurrency not? It is not a currency under  the control of states. It is not connected to central monetary and  banking systems. It is not produced by conventional methods. 

Why has interest in cryptocurrencies increased? Because  central banks, who wanted to fight the economic slowdown  caused by the coronavirus pandemic, increased their spending  at high rates at the global level. Many investors, who do not  want their money to lose value, have started to see  cryptocurrencies as safer against possible losses that may arise  from these loose monetary policies. 

What is blockchain? Blockchain is the registry where all  transactions related to cryptocurrencies are kept. Blockchain is  used not only for the production of cryptocurrencies, but also  for the storage, management and storage of cryptocurrencies in  many different fields. 

According to the research by the World Economic Forum,  among the 74 largest economies in the world, the countries that  use cryptocurrencies the most compared to their population are; Nigeria is the first, Vietnam is the second, the Philippines is the  third, Turkey is the fourth and Brazil is the fifth. 

Where to Buy Cryptocurrencies? There are many  cryptocurrency exchanges in the world. You can open an  account and receive cryptocurrencies on any of these  exchanges. These are some of the world's largest  cryptocurrency exchanges; Binance, Coinbase, Huobi, FTX  and KuCoin. 

Advantages of Cryptocurrency, 24/7 Transactionability.  No Obligation to Disclose Personal Information. And it is low  cost. 

The Disadvantages of Cryptocurrency are Limited  Intervention by Public Authorities, Transparency Issue and  Legal Risks. 

How safe is cryptocurrency? Crypto assets are not subject  to any regulation and control mechanism. It has no central  addressee and guarantor. Market values show extreme  volatility. Because they are anonymous, they can be used for  illegal activities. Crypto wallets can be stolen and used illegally  without their owners' knowledge. Transactions are irreversible. 

If you want to learn more information about Cryptocurrency and Blockchain, click here.

Работилница на тема: „Ментално здравје“

Работилница на тема: „Ментално здравје“

Денес, преку платформата ZOOM, МСП спроведе онлајн работилница на тема: „Ментално здравје“. На работилницата учесниците се запознаваа со основните термини на Ментално здравје и правеа вежби за опуштање.

My Travel Experiences (France & Spain)

If you want to learn more about my travel experiences, click here.

Заедно сме посилни против насилните работи!

Заедно сме посилни против насилните работи!

Актерите на граѓанското општество се добро позиционирани и искусни во работењето со поедини групи, а тоа може да се искористи во насока на препознавање и справување со незадоволствата што причинуваат одредени лица да бидат поранливи на влијанија од насилни екстремистички групи.

Candidate Countries Conference

Во просториите на Младински Совет - Прилеп се одржа работилница предводена од нашиот волонтер Емир Север на тема: "Candidate Countries Conference".
Целта на работилницата беше да се научи дипломатското мислење на младите луѓе кои живеат во земјите - кандидатки за влез во Европска унија, да ги видат своите перспективи за иднината и да ги слушнат нивните решенија за проблемите.

Конференцијата на земјите - кандидатки за влез во ЕУ е учество на млади луѓе на конференцијата во име на својата земја, како и претседателот на таа земја, држејќи говори и изнаоѓање решенија за проблемите.
Секој претседател - учесник имаше подготвено говор од 5 минути, кој што го презентираше пред генералното собрание. Кодексот на облекување беше бела/црна кошула и панталони за момчиња и бела/црна кошула и панталони/здолниште или фустан за девојчиња.

За повеќе информации кликнете here.

Проект: „Градење доверба во медиумите во Југоисточна Европа и Турција - Фаза 2“

Проект: „Градење доверба во медиумите во Југоисточна Европа и Турција - Фаза 2“

Мери Горгијоска, член на Младински Совет Прилеп учествуваше во проектот „Градење доверба во медиумите во Југоисточна Европа и Турција - Фаза 2“ спроведено од Удрожење КРОА, со пишување на новинарски написи, кои беа објавни на посебна веб страна, како едни од најдобрите.

Телефон

+389 (0) 48 523 390 

Електронска пошта

contact@ycp.org.mk

Адреса

Кире Ристески 11а, Прилеп

Publish modules to the "offcanvs" position.