Памуккале - Туристичка атракција

Памуккале - Туристичка атракција

Памуккале „памучно кале“, е природно место што го создала природата во покраината Денизли во југозападниот дел на Турција.

Местото содржи топли извори и травертини-тераси од карбонатни минерали направени од проточната вода.

Се наоѓа во внатрешниот дел на Турција на Егејско Море, покрај долината на реката Мендерес, која има умерена клима во поголемиот дел од годината.

Памуккале е туристичка атракција. Признато е како Светско наследство на УНЕСКО.

Весникот го изработи нашиот турски волонтер Фуркан Озмен, а можете да го погледнете тука.


Print   Email