Добредојдовте на страната на Младински Совет Прилеп!

Гаранција за млади

Гаранција за млади

На 7-ми и 8-ми мај во Струга, Коалиција на младински организации СЕГА организираше Обука за теренски работници и регионални координатори за Гаранција за млади кои ќе работат во Пелагониски, Вардарски, Полошки и Југозападен регион.
На обуката учество зеде и Младински Совет Прилеп како регионален координатор за Пелагониски регион во спроведување на теренски активности за младинска гаранција.
Мерката Гаранција за млади им овозможува на младите лица до 29 годишна возраст, кои не се вработени, ниту вклучени во образование или обука (NEET), да добијат соодветна понуда за работа, да го продолжат своето образование или да бидат вклучени во некоја од активните програми и мерки за вработување, во период од 4 месеци по нивното евидентирање како невработени лица во АВРМ.

 

#EuropeanYearOfYouth #youth #training

 

„Процес на пристапување во ЕУ - секторски стандарди“

„Процес на пристапување во ЕУ - секторски стандарди“

Во рамки на проектот „Младинско учество за силен и одржлив развој на заедницата“, којшто го спроведува Коалиција на младински организациии СЕГА, во партнерство со СОС Детско село, Волонтерски центар Скопје и Forumi Gruas, се одржа обука на тема „Процес на пристапување во ЕУ - секторски стандарди“, на којашто тимот на Младински совет Прилеп зеде учество.

Обуката се одржа во Струга, Хотел Дрим, во периодот од 19.04 до 21.04.2022 година.

Теми кои беа опфатени на оваа обука се:
•    Проширувањето на ЕУ,
•    Македонскиот пристапен процес кон ЕУ и
•    Секторски политики во рамките на различни поглавја на ЕУ.

 

#EuropeanYearOfYouth #EuropeanUnion #youth #training

Конференција на тема: Дигитализација

Конференција на тема: Дигитализација

Во четвртокот на 31 март во Прилеп, во рамки на Француското претседателство со Советот на ЕУ, амбасадата на Франција организираше конференција на тема „Дигитализација“, на којашто учествуваше претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски.

Младински Совет Прилеп даде поддршка во организирање на настанот со учество на 6 мотивирани млади, кои активно се вклучија со давање свои ставови и мислења во врска со темата.

Теми на кои се дебатираше во текот на конференцијата се:

  • Регулација на содржината
  • Обезбедување на фер услови меѓу актерите
  • Гаранција за европска суверена дигитализација
  • Ефикасна борба против дезинформации

По оваа конференција ќе следат уште три до крајот на првите шест месеци од годината, на други теми од Француското претседателство, сите насочени, како што беше и оваа.

 #digitalisation #EuropeanYearOfYouth

Интервју со Марија Ташкоска од Младински Совет Прилеп

Интервју со Марија Ташкоска од Младински Совет Прилеп

Во рамките на проектот „Развој на критичко мислење, комуникациски и социјални вештини “ кој што го спроведуваше СОЕПТУ„Кузман Јосифоски - Питу“ на која учествуваа 6 ученички во Бреаза, Романија, Младински Совет - Прилеп даде свој придонес преку споделување на досегашните искуства од работа и мотивацијата за вклучување на младите во работата на младинските организации и во неформалното образование.

Во прикажаното видео Марија Ташкоска од Младински Совет- Прилеп даде одговор на прашањата за кој што учениците пројавија најголем интерес за работата на организацијата.

Благодарност до:
Марија Шукароска, Стефани Трајкоска, Ангела Павлеска и Христина Павлеска.

Во продолжение можете да го погледнете видеото од интервјуто:

https://www.youtube.com/watch?v=FXxNDHev1do

  #EuropeanYearOfYouth #interview #youthworker #youth

 

Обука за истражување и застапување на јавни политики

Обука за истражување и застапување на јавни политики

Членовите на Младински Совет Прилеп зедоа  учество на обуката на тема „Истражување и застапување на јавни политики“ во рамки на проектот „Младинско учество за силен и одржлив развој на заедницата“, којшто го спроведува Коалиција на младински организации СЕГА во партнерство со СОС Детско село, Волентерски Центар Скопје и Forumi Gruas.

Обуката се одржа во Хотел Дрим, Струга од 30 март до 01 април 2022г. Теми коишто беа опфатени на оваа обука се:

  • Концепти на влијание на јавните политики
  • Истражување на јавните политики и начините на собирање податоци
  • Анализа на засегнати страни и мапирање на процесот на носење одлуки
  • Документ на јавни политики

 

#EuropeanYearOfYouth

Телефон

+389 (0) 48 523 390 

Електронска пошта

contact@ycp.org.mk

Адреса

Кире Ристески 11а, Прилеп

Publish modules to the "offcanvs" position.