Познатиот универзитетски град „Ескишехир“

Познатиот универзитетски град „Ескишехир“

Написи и весници Hits: 467

Ескишехир е град во северозападна Турција и главен град на провинцијата Ескишехир. Името на турски јазик буквално значи „Стар град“. Всушност, градот бил основан од страна на Фригијците во најмалку 1.000 година п.н.е., иако се проценува дека е стар околу 4.000 години.

Познат како универзитетски град, универзитетот Османгази и универзитетот Анадолу (кој има најголем број студенти запишани во светот) се со седиште во Ескишехир.
Нашиот волонтер Фуркан од Труција, подготви краток напис за неговиот роден град. Написот погледете го тука.

Print